Rajasthan Gk Part 4

Admin 10:25 AM Rajasthan Gk Part 4


Q46.The atomic power station in Rajasthan is located at ?
Ans:- Rawatbhata
Q47.The Rajasthan High Court is located in ?
Ans:- Jodhpur
Q48.Which tree is valued over centuries in Rajasthan for its moisture retaining and other useful properties ?
Ans:- Khejri
Q49.Sunehri Kothi or "Swarn Kothi" is located at ?
Ans:- Tonk
Q50.Which one district of Rajasthan is having common boundary with Madhya Pradesh and Gujarat ?
Ans:- Banswara
Q51.Walar dance is associated with ?
Ans:- Garsia tribe
Q52.The step wells which collect the subterranean seepage of an upstream reservoir or lake in Jodhpur region are called ?
Ans:- Jhalaras
Q53.Who was the 'half brother' of Rana Pratap who had granted the jagir of Jahajpur by Akbar ?
Ans:- Jagmal
Q54.Who had founded the city "Jodhpur" ?
Ans:- Rao Jodha
Q55.In which year the Jodhpur city was founded ?
Ans:- 1459
Q56.Who is the author of the book 'Mutinies in Rajpootana' ?
Ans:- I.T. Prichard
Q57.The weekly News paper "Naveen Rajasthan" was published from ?
Ans:- Ajmer
Q58.The "Pushkar Fair" is held every year in the month of ?
Ans:- Kartik
Q59.Which is the highest peak of Northern Aravalli Range in Rajasthan ?
Ans:- Raghunathgarh
Q60. Which river in Rajasthan is also known as "Dead River" ?
Ans:- Ghaggar







Related Post