Rajasthan Gk Part 1

Admin 10:25 AM Rajasthan Gk Part 1


Q1. Rajasthan is the largest state in India by ?
Ans:- Areawise
Q2. Keoladeo National Park is famous for ?
Ans:- Bird Species
Q3. Total number of districts in Rajsthan is ?
Ans:- 33
Q4. Who built the Hawa Mahal in Jaipur ?
Ans:- Sawai Pratap Singh
Q5. In which year the Chittorgarh Fort is designated under UNESCO World Heritage Site ?
Ans:- 2013
Q6. The Mehrangarh Fort is located at ?
Ans:- Jodhpur
Q7. In which year the Battle of Haldighati was fought between Maharana Pratap and Akbar ?
Ans:- 1576
Q8. Who was the first Chief Minister of Rajasthan ?
Ans:- Heera Lal Shastri
Q9. The world famous Pushkar Lake is located in ?
Ans:- Ajmer District
Q10. Which one is the largest district in Rajasthan by areawise ?
Ans:- Jaisalmer District
Q11. Who was the first person to received Sahitya Akademi Award from Rajasthan ?
Ans:- Vijaydan Detha
Q12. When the Second Battle of Tarain was fought between Prithviraj Chauhan and Ghori ?
Ans:- 1192
Q13. Total number of Parliamentary constituency in Rajasthan is ?
Ans:- 25
Q14. In which year the Keoladeo National Park was declared as World Heritage Site ?
Ans:- 1985
Q15. Who was the first person to received Padma Vibhushan award from Rajasthan ?
Ans:- Ghanshyam Das Birla






Related Post