Modern History Part 29

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who called Gandhiji 'half naked beggar ' ?
Ans:- Winston Churchill
Q2.'India wins Freedom' is the autobiography of ?
Ans:- Abul Kalam Azad
Q3.Gandhiji took up Dandi March as a Civil Disobedience Movement on ?
Ans:- 12th March, 1930
Q4.Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi ?
Ans:- Sarojini Naidu
Q5.At which place of Bihar, Gandhiji started Satyagrapha Movement for the first time in India ?
Ans:- Champaran
Q6.Two independent states of India and Pakistan were created by ?
Ans:- The Indian Independence Act
Q7.Gandhiji launched the Non-Co-operation Movement in ?
Ans:- 1920
Q8.Gandhiji cosidered Khadi as a symbol of ?
Ans:- Economic Independence
Q9.Who is Known as 'Lok Nayak '?
Ans:- Jai Prakash Narayan
Q10.Who prescribed the separate electorates for India on the basis of the Communal Award in August , 1932 ?
Ans:- Ramsay Mac Donald


...... .....



Related Post