Modern History Part 26

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who said, 'Mahatma Gandhi, like fleeting phantom raises dust but not the level' ?
Ans:- B.R. Ambedkar
Q2.Who was the Nationalist Leader to be elected as Speaker of Central Legislative Assembly in 1925 ?
Ans:- Vitthalbhai Patel
Q3.The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was ?
Ans:- Aruna Asaf Ali
Q4.There is going to be revolution here (in India) and we must get out quick 'who said it ?
Ans:- Lord Wavell
Q5.The massacre of the crowed at Jallianwala Bagh at Amritsar took place on ?
Ans:- 14th April, 1920
Q6.The mantra 'Do or Die' was given by ?
Ans:- Mahatma Gandhi
Q7.Who played an important role in singing of Gandhi Irwin Pact ?
Ans:- Tej Bahadur Sapru
Q8.The demand of full Swaraj come during Lahore session under the chairmanship of ?
Ans:- Jawaharlal Nehru
Q9.At the time of Transfer of Power (1947), one of the following States possessed a well developed Congress Party Organisation, Which was ?
Ans:- Mysore
Q10.Who was the last British Viceroy of India ?
Ans:- Lord Mountbatten


...... .....



Related Post