Modern History Part 25

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.At which congress session did Dadabhai Naoroji announce that Swaraj was the goal of India's political efforts ?
Ans:- 1906 Calcutta session
Q2.The second session of Indian National congress was presided over by ?
Ans:- Dadabhai Naoraji
Q3.Who was the first Indian to became member of the British Parliment ?
Ans:- Dadabhai Naoroji
Q4.The partition of Bengal came into effect on ?
Ans:- 15th October , 1905
Q5.In which year the Indian National Congress was established ?
Ans:- 1885
Q6.Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
Ans:- Badruddin Tayabji
Q7.Who was the Viceroy of India at the time of the formation of the Indian National Congress ?
Ans:- Dufferin
Q8.The method of moderate leaders of the congress was ?
Ans:- Constitutional Legitations
Q9.Who established the Indian League ?
Ans:- Shishir Kumar Ghosh
Q10.The partition of Bengal (1905) was annulled by the ?
Ans:- Proclamation of Delhi Durbar in 1911


...... .....



Related Post