Modern History Part 23

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Mangal Pandey fired the first shot of the Revolt of 1857 at ?
Ans:- Barrackpore
Q2.Kunwar Singh led the Revolt of 1857 in ?
Ans:- Bihar
Q3.The birth place of Maharani Laxmi Bai , the heroine of the 1857 freedom struggle is ?
Ans:- Varanasi
Q4.After the revolt of 1857 the British recruited the soldiers from the ?
Ans:- Gurkhas, Sikhs and Punjabis in the North
Q5.Who was the bitterest enemy of the British during the revolt of 1857 ?
Ans:- Maulavi Ahmdullah Shah
Q6.The administrative consequence of the Revoltof 1857 was transfer of power from ?
Ans:- East India Company to the British Crown
Q7.According to Dadabhai Naoroji Swaraj meant ?
Ans:- Complete independence
Q8.Which book was written by Dadabhai Naoroji on Indian poverty and economy under British rule ?
Ans:- Poverty and Un-British Rule in India
Q9.Which was the reason of Bengal Partition of 1905 ?
Ans:- To establish a muslim majoty by province
Q10.When was founded the Indian Association ?
Ans:- 1890


...... .... .....



Related Post