Modern History Part 22

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Which territories was NOT affected by the Revolt of 1857 ?
Ans:- Chittor
Q2.The revolt of 1857 at Lucknow was led by ?
Ans:-Begum Hazarat Mahal
Q3.Who is the author of the book 'The last Mughal' : The fail of a Dynasty ,Delhi,1857' ?
Ans:- William Dalrymple
Q4.During India's freedom struggle the sepoy Mutiny started from which places ?
Ans:- Meerut
Q5.The modern historian who called the revolt of 1857 as the 'first war of independence' was ?
Ans:- V.D. Savarkar
Q6.The revolt of 1857 was witnessed by the poet ?
Ans:- Ghalib
Q7.Who was the Governor General of India during the sepoy Mutiny ?
Ans:-Lord Canning
Q8.Who started the 'Doctrine of Laps'?
Ans:- Lord Dalhousie
Q9.When did Queen Victoria declared the taking over of Indian Administration under British Crown ?
Ans:- 1 November ,1858
Q10.The sepoy Mutiny took place in the year ?
Ans:- 1857

...... .... .....



Related Post