Modern History Part 18

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who founded the Ramkrishna Mission ?
Ans:- Swami Vivekanand
Q2.Who initiated regeneration of Indian Muslims in the 19th Century ?
Ans:- Syed Ahmed Khan
Q3.Who started the newspaper Shome Prakash ?
Ans:- Ishwar Chandra Vidyasagar
Q4.The original name of Swami Dayanand Saraswati was?
Ans:- Mula Shankar
Q5.Who started the Ahmadia movement in district Gurdaspur of Punjab ?
Ans:- Mirza Gulam Ahmad
Q6.Who set up Atmiya Sabha in calcutta in the first half of the nineteenth century ?
Ans:- Ram Mohan Roy
Q7.Who founded the Theosophical Society in India in 1879 ?
Ans:- H.S. Olcott and Annie Besant
Q8.Who started the Young Bengal movement ?
Ans:- Nenry William Dorezio
Q9.Who was Titu Mir ?
Ans:- Leader of Faraji Movement
Q10.Who started the Ved Samaj ?
Ans:- Gharalu Naidu

...... .....



Related Post