Modern History Part 16

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who was the founder of Prarthana Samaj ?
Ans:- Atmaram Pandurang
Q2.In which year did Swami Vivekanand participate the World Parliament of Religions at Chicago ?
Ans:- 1893
Q3.From which area the Social and religious reform movements Started ?
Ans:- Bengal
Q4.'Satyartha Prakash' was written by ?
Ans:- Swami Dyanand Saraswati
Q5.Kuka Movement was organised by ?
Ans:- Guru Ram Singh
Q6.When was the All India Womens's Conference founded ?
Ans:- 1927
Q7.Who wrote the book 'Bahuvivah'?
Ans:- Ishwar Chandra Vidyasagar
Q8.The 19th century reawakening in India was confined to the ?
Ans:- upper middle class
Q9.Sati was declared illegal and punishable by the Regulation XVII during the Governor Generalship of ?
Ans:- Lord William Bentick
Q10.Who was the founder of Aligarh Movement ?
Ans:- Sir Syed Ahmed Khan

...... .....



Related Post