Modern History Part 15

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who was the founder of the Radha Swami Satsang?
Ans:- Siva Dayal Saheb
Q2.Lord Macaulay is associated with ?
Ans:- English Education
Q3.Who was the founder of Ram Krishna Mission ?
Ans:- Swami Vivekananda
Q4.Which Governor General had abolished slavery ?
Ans:- Lord Ellenborough
Q5.Where was first Madarasa set up by the British in india ?
Ans:- Calcutta
Q6.The leading light of the renaissance movement in India was ?
Ans:- Ram Mohan Roy
Q7.Who is known as 'Martin Luther' of India ?
Ans:- Swami Dayanand Saraswati
Q8.The Academic Association was founded by ?
Ans:- Henry Vivian Derozio
Q9.Who was a proponent of Fabianism as a movement ?
Ans:- Annie Besant
Q10.Raja Rammohan Roy established Brahmo Samaj in ?
Ans:- 1828 A.D.

...... .....



Related Post