Modern History Part 14

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Name of the journalist who whole-heartedly championed the cause of Indigo Movement was ?
Ans:- Harish Chandra Mukherjee
Q2.During colonial rule in India, the Permanent Settlement was introduced by ?
Ans:- Lord Cornwallis
Q3.The cause of decline of textile industries in 18th century in Bengal was?
Ans:- high tariff rates on exports to Britain
Q4.The English introduced Ryotwari settlement in ?
Ans:- Madras and Bombay Presidency
Q5.The main grievance of the peasants in the Champaran Satyagraha (1917) was regarding the ?
Ans:- Tinkathiya systems
Q6.The British introduced the railways in India in order to ?
Ans:- facilitate British commerce and administrative control
Q7.In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was ?
Ans:- Oudh (Awadh) Commercial Bank
Q8.Which was the chariler Act to close the trade of East India ?
Ans:- 1833
Q9.When did the Akali Movement start ?
Ans:- 1921
Q10.who was Shardamani ?
Ans:- Wife of Ramakrishna Paramahansa

...... .....



Related Post