Modern History Part 13

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Where was the first iron and steel industry of India?
Ans:- Jamshedpur
Q2.Who is credited with the introduction of Permanent settlement Bengal and Bihar ?
Ans:- Lord Cornwallis
Q3.Who is the exponent of the theory of economic drain of India during the British rule ?
Ans:- Dadabhai Naoroji
Q4.The first railway line in India was opened in the year ?
Ans:- 1853
Q5.The first cotton mill in India established ?
Ans:- Mumbai
Q6.Who was associated with Ryotwari settlement of Madras ?
Ans:- Munro
Q7.First railway line were laid down in india under which British Governor ?
Ans:- Lord Dalhousie
Q8.Gandhi's intervention in the Ahmedabad Mill Strike in 1918 resulted in the enhancement of wages for the workers by ?
Ans:- 35%
Q9.Permanent settlement was a feature of ?
Ans:- Zamindari System
Q10.Indian factory Act was promulgated in ?
Ans:- 1881

...... .....



Related Post