Modern History Part 11

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Who was appointed Deputy Diwan of Murshidabad (Bengal) by Robert Clive after the Allahabad Treaty ?
Ans:- Mohd Reza Khan
Q2.Who converted Sikhs into a martial race ?
Ans:- Gobind Singh
Q3.Khalsa was founded by ?
Ans:- Guru Gobind Singh
Q4.The last major extension of British Indian territory took place during the time of ?
Ans:- Dufferin
Q5.Which Sikh Guru helped the rebel prince Khusro with money and blessings ?
Ans:- Guru Arjun Dev
Q6.The first Govrnor General of India was ?
Ans:- Lord William Bentick
Q7.Who founded Sikhism ?
Ans:- Guru Nanak
Q8.The founder of the autonomous kingdom of Avadh was ?
Ans:- Saadat Khan Burhan-ul-Mulk
Q9.Which was the birth place to Guru Nanak ?
Ans:- Talwandi
Q10.Who was the Governor General when the first Anglo-Burmese was started ?
Ans:- Lord Amherst

...... .....



Related Post