Indian Polity Part 1

Admin 6:49 AM Indian Polity


Q1. Which is the longest written constitution of the world ?
Ans:-The Indian Constitution
Q2. Who is the father of Indian Constitution?
Ans:- Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar
Q3. Who is known as "Iron man of India"?
Ans:- Srdar Vallabhbhai Patel
Q4. Who was Sardar Vallabhbhai Patel ?
Ans:-Vallabhbhai Patel was the first Deputy Prime Minister of India
Q5. Who is Known as "Iron lady of India"?
Ans:-Indira Gandhi (1917-1984)
Q6. Who was the first Womwn Prime Minister of India ?
Ans:- Indira Gandhi
Q7. Who is the first Women to receive Bharat Ratna Award?
Ans:-Indira Priyadarshini Gandhi in 1971
Q8. What is the name of the father of Indira Gandhi?
Ans:-Jawaharlal Nehru
Q9. Who was the First PM of Independent India?
Ans:-Jawaharlal Nehru
Q10. Which Indian Prime Minister has the longest tenure?
Ans:- Jawaharlal Nehru (From 15th Aug 1947 to 27th May 1964)
Q11. Children day is celebreted on which day in India?
Ans:-14th Nov 1989
Q12. Children day is celebrated in India on the birthday of which person?
Ans:- Jawaharlal Nehru (14th Nov 1989)
Q13. Which state is called by the state of Prime Minister? Ans:-Uttar Pradesh
Q14. Which city is called by "city of Prime Minister"
Ans:- Allahabad
Q15. Who was the first women Chief Minister of an Indian State?
Ans:- Sucheta Kriplani




Related Post