Modern History Part 1

Admin 6:49 AM Modern History


Q1.Maulana Abul Kalam Azad started an urdu weekly, the Al-Hilal in 1912 , but on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in
Ans:- 1913
Q2.Who was the founder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle ?
Ans:- Lokmanya Tilak
Q3.Which leader belonged to the Extremist wing of the Congress ?
Ans:- G.K. Ghokhle
Q4.Who was the chief architect of reconciliation between the Extremists and the Moderates ?
Ans:- Annie Besant
Q5.Which leader presided over the Congress Session at Calcutta in 1906 ?
Ans:- Dadabhai Naoroji
Q6.All India Muslim League was formed at
Ans:- Dhaka
Q7.Other than Annie Besant , who launched Home Rule Movement in India ?
Ans:- Bal Gangadhar Tilak
Q8.The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year
Ans:- 1907
Q9.Which leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916 ?
Ans:- Bal Gangadhar Tilak
Q10.Who was the first women president of Indian National Congress ?
Ans:- Annie Besant
.....



Related Post