Medieval History Part 1

Admin 6:49 AM Medieval History


Q1.The famous Idol of Gomteshwar and famous jain temple is situated ?
Ans:- Sravanbelgola
Q2.Who laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
Ans:- Dantidurga
Q3.Which Chola kings conquered Ceylon (Sinhal) first?
Ans:- Rajaraja I
Q4.Who destroyed the Empire of Chalukyas of Badami ?
Ans:- Rashtrakutas
Q5.The seven pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art pantronised by the ?
Ans:- Pallavas
Q6.'Ramayan' the Tamil version of the great epic Ramayana was made by ?
Ans:- Kamban
Q7.Which one of the Chola Kings conquered ceylon?
Ans:- Rajendra I
Q8.The famous Kailasha Temple cut out of solid rock at Ellora , was built under the patronoge of the ?
Ans:- Rashtrakutas
Q9.The South Indian State which was famous for its naval power,was ?
Ans:- Cholas
Q10.The famous battle of Takkolam of South India was fought between ?
Ans:- Cholas and Rashtrakutas




Related Post